top of page
Auberge grootenhout

Auberge grootenhout is per 1 september 2019 geopend !

​

De nieuwe mensen gaan hun eigen plekje creëren op deze fantastische locatie.
Wij wensen hen en ons team heel veel geluksmomenten toe.

Wij willen iedereen bedanken die mee hun best gedaan hebben om hier een heerlijk thuis van te maken.

​

​

70d3f254-a1a6-46c3-ac15-ca74a7478b82.jpg
15158df2-4fc4-4fb9-9bc7-1af6ba72f699.jpg
c3374e44-33ef-4323-9558-10d10cd93374.jpg
65d944d6-4900-41fe-8259-c526722eb1ea.jpg
eeabfeae-d4f6-4531-8fc7-83edc5e60636.jpg
Schermafbeelding 2019-09-26 om 11.03.45.

​

Doris van Vuuren (links) en Noudje van Bussel op landgoed Grootenhout in Mariahout. © FotoMeulenhof

​

Zorglandgoed Grootenhout in Mariahout gaat uitbreiden: 'Wij proberen hier een thuis te creëren'

​

MARIAHOUT/AARLE-RIXTEL - Twaalf mensen met dementie gaan nog dit jaar in een zorgboerderij aan de Croylaan in Aarle-Rixtel wonen. Hiervoor moet een oude boerderij worden omgebouwd.

Daan Daniëls 22-02-19, 16:10 Bron: ED

​​​

Een krakende, oude, houten trap - nu nog zonder leuning - leidt naar de eerste verdieping. Daar staat een schitterend vormgegeven glas-in-loodraam te stralen door de binnenvallende zon. Het moet het pronkstuk worden van de oude vervallen boerderij aan de Croylaan in Aarle-Rixtel die Doris van Vuuren en Noudje van Bussel omtoveren tot zorgboerderij. Een volgende uitbreiding van 'Ouderenlandgoed Grootenhout'.​​​​

In de boerderij in Aarle-Rixtel kunnen nog dit jaar zo'n twaalf mensen met dementie een plek krijgen. Ze moeten daar een net zo'n onbekommerd leven gaan leiden als de 44 bewoners die dit doen in de andere zeven huizen die samen landgoed Grootenhout vormen. Zes daarvan staan dicht bij elkaar op het vijf hectare grote terrein aan het Broek in Mariahout. Eind vorig jaar kwam daar 'Woodsplace' aan de Rooiseweg bij. De gemeente Laarbeek ziet het wel zitten dat Grootenhout uitbreidt naar Aarle-Rixtel en wil het bestemmingsplan daarvoor aanpassen.

​

Zorginstelling

Dit jaar bestaat Grootenhout tien jaar. Wat begon met het in huis nemen van een aan Alzheimer lijdende tante van Van Bussel is inmiddels uitgegroeid tot een zorginstelling waar tachtig mensen werken en 24 uur per dag, zeven dagen in de week de vaste bewoners geholpen worden. Daarnaast is er een 'dagbeleving'. De zorg die Grootenhout biedt, kan als eigentijds betiteld worden; de bewoners staat het vrij om naar buiten te gaan wanneer zij willen. Kenmerkend is dat de dagopvang en het wonen gecombineerd worden. Wat niet veranderd is: de eigenaren wonen zelf nog altijd op Grootenhout.

,,Over anderhalf jaar moeten alle zorginstellingen doen wat wij doen, bewoners meer vrijheid geven. Dit vanwege de Wet Zorg en Dwang", vertelt Van Bussel. ,,We willen mensen gewoon een leuke dag bezorgen. Veel gezelligheid en vrolijkheid. Je moet met mensen met dementie nooit in discussie gaan. Trek je terug. Het voordeel is dat je tien minuten later gewoon een nieuwe kans krijgt. Dat werkt fantastisch."

Van Vuuren: ,,We zijn dit opgestart zonder enige kennis van dementie. We proberen hier een thuis te creëren zonder al te veel regels. Als professionals uit de reguliere zorg hier komen, dan kijken ze hun ogen uit. Ze zien dan een snoer in de weg liggen, een drempel! Ze concentreren zich te veel op regels."

Ze is ervan overtuigd dat wat zij doen ook bij andere zorginstellingen kan. ,,Je hebt geen vijf hectare nodig. Ga gewoon met de mensen een stukje wandelen, bij goed en slecht weer. Zet ze niet direct in een rolstoel. Van de 44 bewoners die we nu hebben, zit slechts een enkeling in een rolstoel."

​

Aandacht

Momenteel wonen er mensen uit Laarbeek, Gemert, Son, Sint-Oedenrode, Helmond en Eindhoven bij Grootenhout. Zelfs vanuit China zijn er mensen komen kijken hoe in Mariahout gewerkt wordt met mensen met dementie. ,,In de maatschappij begint heel voorzichtig meer aandacht te komen voor dementie. Het gaat erom dat we het samen doen."

Bron: ED

694-2.jpeg
bottom of page